Gratis verzending vanaf €74,95 NL (€99,95 BE/DE)

Voor 16:00 besteld = morgen in huis

Express voor 13:00 besteld = vanavond in huis*

14 dagen gratis terugsturen*


Land

Alles over de ESP32 & ESP8266

In de moderne wereld zijn we steeds meer verbonden. Als jij de volgende stap wil zetten met programmeren is het Internet of Things (IoT) een goede plek om te beginnen. De chips van ESP zijn in de laatste jaren razend populair geworden door hun goedkope prijs en de mogelijkheid om ze met het internet te verbinden. De ESP32 of ESP8266 kunnen bestuurd worden met de Arduino IDE wat ze makkelijk maakt om te gebruiken. Het is een perfecte optie voor alles wat met het internet te maken heeft.

Alles over de ESP32 & ESP8266

Wat is een SOC?

De ESP8266 en 32 zijn SOC (system on chip). Een system on chip is een krachtigere microcontroller. Een SOC bezit vaak over een krachtige processor (CPU) en een GPU. Een SOC is meestal opgebouwd rond een microcontroller of een microprocessor. SOC kun je vinden in mobiele telefoons, magnetrons, robots, ziekenhuisapparatuur en auto’s.

De ESP8266

De ESP8266 is een SOC die speciaal ontworpen is om verbinding te maken met het internet.

Espressif heeft de ESP8266 in 2014 uitgebracht en hij is nog steeds erg populair voor alle IoT gerelateerde projecten. De ESP8266 kun je gebruiken doormiddel van de AT command firmware of door hem aan een microcontroller aan te sluiten. Door gebruik van de UART (universal asynchronous receiver-transmitter). Ook kun je een eigen firmware schrijven met een SDK.
De ESP8266 k gebruik maken van analoge, input, output, PWM, SPI, I2C pins. Hierdoor kun je de ESP makkelijk samen met een microcontroller gebruiken.

ESP8266

Een ESP8266 als Arduino

Je kunt de ESP8266 ook als een microcontroller gebruiken (hiervoor is het wel slim om een module met een ESP te gebruiken). Dit is een populaire keuze omdat de ESP8266 goedkoper is dan een Arduino en hij met het internet kan verbinden.

De ESP8266 heeft genoeg pins voor componenten zoals LEDs, servo’s, lcd schermen, etc. Wel is het belangrijk om te weten dat sommige pins geen 5 volt aankunnen en dus alleen 3.3 uitgeven. De ESP8266 heeft 17 pins dat lijkt genoeg maar door een fout kun je pins GPIO6 tot GPIO11 niet gebruiken. Ook kun je de GPIO1 niet gebruiken voor LEDs anders zal de ESP crashen. (bron)

    ESP-01

    ESP-01 module

    Om de ESP8266 te gebruiken raden wij aan om een module te gebruiken.
    Een module maakt het makkelijker om de uitgangen (pins) van de ESP te gebruiken. Dit komt omdat de ESP zelf erg klein is en er geen headers aan zitten.
    De eerste populaire ESP8266 module was de ESP-01.
    De ESP-01 maakt het makkelijk om de ESP8266 te gebruiken. Met maar 8 pins is deze makkelijk aan te sluiten op je microcontrollers. Na de ESP-01 zijn er nog veel meer boards en modules gemaakt met de ESP8266.

     

    NodeMCU DEVKIT 1.0

    Het NODEMCU ESP8266 Development board wordt ook veel gebruikt om de ESP8266 te besturen. Dit board programmeer je met LUA-script. LUA is een programmeertaal net zoals C+ en python. LUA wordt vaak gebruikt voor videogames. Ook heeft NodeMCU een open-source software om dit board te gebruiken. Dit is een makkelijk alternatief voor diegene die geen Arduino wilt gebruiken.

    SDK

    Om een ESP8266 te gebruiken moet je hem kunnen aansturen. Dit kan met een SDK (software development kit). I8n 2014 bracht Espressif hun eigen SDK uit om de chip zonder microcontroller te programmeren. Toch zijn er nog veel andere manieren om de ESP8266 te gebruiken. Een populaire manier is de Arduino.

    Om de ESP8266 te gebruiken met een Arduino hoef je alleen maar de goede library te downloaden en de ESP aan te sluiten.

    Verder Kan je de ESP8266 programmeren in talen zoals python, Lua of javascript.

    SDK voor de ESP32

    Natuurlijk zijn er voor de ESP32 ook verschillende keuzes als het gaat om programmeren.
    Zo kun je bijvoorbeeld de Arduino library voor de ESP32 gebruiken op dezelfde manier als je de ESP8266 zou programmeren.
    Net zoals voor de ESP8266 kan je voor de ESP32 ook NodeMCU gebruiken.
    De ESP-IDF (ESP IoT Development Framework) de officiële software van Espressif en speciaal gemaakt voor het gebruik met de ESP32.

    ESP32

    ESP32

    Na het succes van de ESP8266 kwam de ESP32 hij kan alles wat de ESP8266 kan maar is alleen veel krachtiger. De ESP32 wordt ook gebruikt in de NINA-W10. Deze module wordt gebruikt in bijna alle Arduino boards die verbinding kunnen maken met het internet. Ook kunt de ESP32 gebruik maken van bluetooth een functie zijn voorganger nog niet had.

    Door al deze extra functies is de ESP32 soms wel twee keer zo duur als de ESP8266.

    De ESP32 is in veel opzichten beter dan de ESP8266 maar vooral in de extra ingebouwde functies.

    Functies van de ESP32

    Om te beginnen heeft de ESP32 34 pins dat is het dubbele van de ESP8266 met maar 17 pins.

    CAN (Controller Area Network)

    Dit is een functie die alleen de ESP32 heeft. Deze functie zorgt ervoor dat elektromagnetische storingen niet zo’n grote invloed heeft op de signaaloverdracht.

    Touch sensor

    De ESP32 heeft 10 capacitive Touch GPIO-pins. Dat betekent dat ze kleine variaties van elektriciteit kunnen opnemen zoals de menselijke huid.

    Temperatuur Sensor

    Hiermee kan de ESP32 de temperatuur meten. Alleen omdat alles in de chip erg dicht op elkaar zit kan deze waarde door de hitte van de rest van de chip inaccuraat zijn.

    Hall effect sensor

    Met deze sensor kan de ESP32 veranderingen meten in het magnetische veld. Hiermee kan je bijvoorbeeld detecteren of er iets in de buurt aan het bewegen is de rotaties op een wiel waarnemen en veel meer.

    ESP32 devkit doit

    Een veelgebruikt board voor de ESP32 is de ESP32 Development board.

    Dit board heeft 30 tot 36 pins en heeft Lua script ondersteuning doormiddel van de NodeMCU software. Ook kun je hem gebruiken in de Arduino IDE door de USB-to-UART-aansluiting.

    Specificaties ESP32 en de ESP8266

    De beste manier om een keuze te maken tussen de ESP32 en de ESP8266 is door de specificaties naast elkaar te zetten.

    Specificaties ESP32 ESP8266
    MCU (microcontroller unit) Xtensa Dual-Core 32-bit LX6 with 600 DMIPS Xtensa Single-core 32-bit L106
    Bluetooth Bluetooth 4.2 en BLE X
    SRAM X
    FLASH X
    GPIO 34 17
    Software PWM 16 8
    SPI/I2C/I2S/UART 4/2/2/2 2/1/2/2
    ADC 12-bit 10-bit
    CAN X
    Ethernet MAC Interface X
    Touch Sensor X
    Temperatuur Sensor X
    Hall effect sensor X
    Min/max temperatuur -40ºC to 125ºC -40ºC to 125ºC

     

    Wat is de beste keuze?

    Als je de ESP32 en ESP8266 naast elkaar zet lijkt de keuze makkelijk gemaakt. Toch kan de ESP8266 handig zijn voor goedkope projecten of tests. Een groot voordeel van ESP8266 is dat deze al langer bestaat waardoor er meer informatie over te vinden is. Dat is erg handig bij bijvoorbeeld een foutmelding die je niet kent. Als iemand anders deze al heeft opgelost hoef jij dat niet meer te doen. Ook bestaan er betere library’s voor de ESP8266. Toch zal de ESP32 na bepaalde tijd evenveel documentatie en informatie krijgen.

    Starten met ESP?

    Wij vonden het gebruik van de ESP8266 en ESP32 erg makkelijk. Na het instaleren van de goede boards was het net zo makkelijk als een Arduino programmeren. Ik heb vooral gebruik gemaakt van de ESP32 DEVKIT DOIT. Deze module was lastig in te stellen maar toen dat eenmaal was gebeurd ging het programmeren erg makkelijk. Ik heb erg veel lol gehad aan de ESP32. Als je een project wilt beginnen die gebruik maakt van het internet is de ESP32 zeker aan te raden.

    Arduino Projecten

    Arduino Project: DS18B20 Thermometer

    Arduino Project: DS18B20 Thermometer

    In dit project ga je leren hoe je een thermometer maakt met een Arduino. De temperaturen die gemeten worden gaan je laten zien op een zeven segmenten scherm. Als sensor gebruiken we een DS18B20 temperatuur sensor. Voor het zeven segmenten scherm gebruiken we een...

    Arduino project: Machine-learning Kleuren detectie

    Arduino project: Machine-learning Kleuren detectie

    In dit project maken we gebruik van de kleur en nabijheid sensor op de Arduino Nano 33 BLE Sense. Ook hebben we de nieuwe Arduino_KNN bibliotheek nodig. Deze bibliotheek maakt gebruik van Tiny Machine Learning. In dit project gaan we objecten onderscheiden op basis...

    Arduino Project: Weer station

    Arduino Project: Weer station

    In dit Arduino project leer je hoe je zelf een weerstation kunt maken. Dit doe je aan de hand van een DHT11 temperatuur & luchtvochtigheid sensor en een LDR. De temperatuur, luchtvochtigheid en lichtsterkte worden weergegeven op een 16x2 LCD display. Deze...

    Blijf op de hoogte van het laatste Arduino nieuws!

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief

    Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, nieuwe producten, aanbiedingen en projecten.

    Volg ons

    Voor nieuws, aanbiedingen en instructie filmpjes.

    De waardering van www.elektronicavoorjou.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 4991 reviews.