Gratis verzending vanaf €74,95 NL (€99,95 BE/DE)

Voor 16:00 besteld = morgen in huis

Express voor 10:30 besteld = vanavond in huis*

14 dagen gratis terugsturen*

Logo Elektronica Voor Jou


Wat is een Arduino Uno

Een Arduino (Uno) is een klein board met programmeerbare elektronica. Met een Arduino kan je verschillende elektrische componenten aansturen. Denk aan lampjes, schakelaars, motortjes en verschillende sensoren.

De Arduino Uno Revision 3 – vaak Arduino Uno r3 of Arduino Uno rev3 genoemd – is het meest gebruikte board van Arduino. Dit board is geschikt voor beginners en gevorderde gebruikers. Mede daardoor is de Arduino Uno zo populair. Naast de Arduino Uno heb je nog veel meer boards van Arduino. Lees hier meer over de verschillende Arduino Boards.

De Uno is gebaseerd op de ATmega328 chip en heeft 14 digitale input/output pinnen. 6 van deze pinnen kunnen voor PWM worden gebruikt.  Verder zijn er 6 analoge input pinnen, een 16 MHz resonator, een USB-aansluiting, een power jack, een ICSP header en een reset knop.Het board bevat alles wat nodig is om de ATmega328 microcontroller te ondersteunen.

Met de Arduino ontwikkelsoftware heb je binnen enkele minuten je eerste Arduino project al draaiend! Kies één van onze leuke projecten, sluit de Arduino Uno aan op je computer met een USB-kabel, met een DC-voeding (of gebruik een batterij) en je kan beginnen.

In de video hieronder leggen we kort uit wat Arduino is en wat je er mee kan. 

Wat is Arduino

Hoe ziet de Arduino Uno eruit?

Hieronder zie je een foto van een Arduino Uno R3. Op de foto geven we met cijfers een aantal belangrijke componenten van het board weer. Onder de foto leggen we per component uit wat het is en wat je ermee kan. 

  1. Via de USB A/B poort sluit je de Uno aan op de computer zodat je het board kan programmeren.
  2. De Uno bevat een 9V DC Barrel Jack aansluiting waarmee je het board / project kan voorzien van stroom.
  3. Als je geen externe voeding gebruikt voor je project kan je je componenten aansluiten op de 3,3V of 5V Power Pins.
  4. De Uno heeft 6 Analoge Pins die elk 10 Bits resolutie bieden, ofwel 1024 verschillende waarden. De Pins kunnen worden gebruikt als input.
  5. De ATmega328 is het belangrijkste onderdeel van de Uno. Deze microcontroller-chip zorgt ervoor dat de code wordt uitgevoerd als het board wordt opgestart.
  6. De Digitale Pins op de Uno kunnen worden ingesteld als input of output. De eerste 6 Pins kunnen ook worden gebruikt als PWM (pulse with modulation) output.

Mogelijkheden van de Arduino Uno

De Arduino Uno is ideaal om in de wereld van elektronica en programmeren te stappen. Lees sensoren uit en stuur motortjes, lampjes of andere componenten aan. Maak je eigen zelfstandig rijdende robot of maak een muziek instrument. Je kan het zo gek niet bedenken en je kan het maken met een Arduino. De belangrijkste redenen om te starten met Arduino zijn: 

 Leer programmeren

 Leer omgaan met elektronica

 Maak gave projecten

Benodigdheden Arduino Uno

Om te kunnen beginnen met de Arduino Uno heb je naast het board ook nog een aantal andere dingen nodig. De basis benodigdheden zijn:

Met deze onderdelen kan je de Arduino gaan programmeren. Helaas ga je met alleen de Uno niet veel verder komen dan het Blink project. In dit project leer je hoe je de LED op Pin 13 laad knipperen. Dit is het beste project om mee te starten.

Wil je meer dan alleen één LED laten laten knipperen? Dan raden wij de volgende onderdelen aan:

Uiteraard zijn er nog veel meer onderdelen en componenten, afhankelijk van het project wat je wilt maken kun je kiezen welke je nodig hebt. Wil je zonder gedoe direct kunnen starten dan raden wij aan om een van onze Arduino starter kits te nemen.

Arduino Uno Starter Kit

De Arduino starter kit is de ultieme kit om kennis te maken met Arduino, programmeren en elektronica.

Met deze kit leer je werken met het Arduino platform. Deze kit bevat het populaire Arduino Uno R3 board, een collectie sensoren en actuatoren en een boek (engels). Dit boek helpt de echte beginners van hun eerste stap met elektronica de wereld van interactieve en detecterende objecten in’.

De Arduino starter kit is een erg leuk cadeau voor iedereen van 9 tot 99 jaar oud.
Naast de projecten die in het boekje staan, zijn er bovendien ook nog duizenden projecten op het internet te vinden.

Andere Arduino Uno’s

Arduino Uno WiFi Rev2

De Arduino Uno WiFi is functioneel hetzelfde als de Arduino Uno R3, maar met de toevoeging van WiFi en enkele andere verbeteringen. Het bevat een gloednieuwe 8-bit microprocessor van Microchip en heeft een ingebouwde IMU (inertiële meeteenheid).

De Wi-Fi-module is een zelfstandige SoC met geïntegreerde TCP / IP-protocolstack die toegang tot een Wi-Fi-netwerk kan bieden of als toegangspunt kan fungeren.

Arduino Uno SMD

De Arduino Uno SMD R3 is een microcontrollerkaart op basis van de ATmega328.
Het heeft 14 digitale invoer- / uitvoerpennen (waarvan 6 kunnen worden gebruikt als PWM-uitvoer), 6 analoge ingangen, een 16 MHz kristaloscillator, een USB-aansluiting, een voedingsaansluiting, een ICSP-header en een resetknop.
Het bevat alles wat nodig is om de microcontroller te ondersteunen; sluit hem gewoon aan op een computer met een USB-kabel of voed hem met een AC-naar-DC-adapter of batterij om te beginnen.

De waardering van www.elektronicavoorjou.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 1875 reviews.