Gratis verzending vanaf €74,95 NL (€99,95 BE/DE)

Voor 16:00 besteld = morgen in huis

Express voor 13:00 besteld = vanavond in huis*

14 dagen gratis terugsturen*


Land

Leren programmeren

Leren programmeren is voor iedereen interessant. Of je nu jong of oud bent, iedereen kan het leren. Aan de hand van een groot scala aan voorbeeld projecten leggen wij je uit hoe ook jij de eerste stappen kunt zetten in deze digitale wereld.

Welke programmeertaal?

 
Anno 2020 zijn er ontzettend veel verschillende programmeertalen beschikbaar. 
Welke programmeertaal is het meest interessant voor jou?
  • Python (o.a. Raspberry Pi)
  • C++ (o.a. Arduino)
  • JavaScript (o.a. Micro:bit)
  • PHP
  • SQL
  • Etc

Er is over al deze programmeertalen ontzettend veel te vinden en vertellen. Echter zullen wij op dit moment van schrijven specifiek in gaan op de talen die te maken hebben met Arduino & Raspberry Pi. In de toekomst zal er meer uitleg komen voor Micro:bit en andere talen.
Arduino gebruik je als je elektronische componenten wilt aansturen en sensoren wilt uitlezen. Je kunt lampjes, motoren, knoppen en nog veel meer componenten verbinden. De Arduino is perfect voor het maken van simpele elektronica projecten en robots. Arduino programmeren we in de Arduino Programmeertaal. Deze programmeertaal is een dialect van C++.
Raspberry Pi is een computer deze programmeren we dan ook op de Raspberry Pi zelf. In plaats van via een losse computer zoals bij Arduino. Op de Raspberry Pi kun je verschillende programmeertalen gebruiken. De meest gebruikte is Python. Maar ook Scratch, HTML5, JavaScript en andere talen zijn goed te gebruiken.

Arduino

Leren programmeren: Arduino

De Arduino werkt dankzij een microcontroller. Een microcontroller is in staat om een programma te onthouden en uit te voeren. Een groot voordeel van microcontrollers is dat ze weinig energie verbruiken. Je kunt de Arduino Uno zelfs aansluiten op een 9V blokbatterij. Arduino komt elk jaar met een aantal nieuwe boards. Deze komen in verschillende soorten en maten. De Arduino Nano boards zijn de kleinste boards die Arduino momenteel produceert. Deze zijn ideaal als je een klein apparaatje wilt maken. Arduino maakt sinds kort ook boards voor de industriële markt. Zoals de Arduino portenta h7.

Je kunt de Arduino boards programmeren in de Arduino programmeertaal, een dialect van C++. Dit doe je door op de computer een programma te schrijven in de IDE of Arduino Create. Vervolgens sluit je jouw Arduino board aan op de computer en upload je de code naar de Arduino. Zodra dit is gelukt en alle componenten goed zijn aangesloten zal de Arduino de code blijven uitvoeren totdat je de stroom eraf haalt.

Op onze website leer je programmeren aan de hand van voorbeeld projecten. Hieronder kun je doorklikken naar deze voorbeeld projecten. Wil je direct aan de slag gaan met het Internet of Things (IoT) kun je kijken bij onze Arduino IoT handleiding.

 

Arduino IoT Cloud Les 2: Potmeter

Leren programmeren: Raspberry Pi

In tegenstelling tot de Arduino gebruikt een Raspberry Pi een microprocessor. Deze processors worden normaal gesproken gebruikt in computers en laptops. De processor moet samenwerken met losse chips zoals RAM, Graphics controller, etc om te kunnen werken. Bij de Raspberry Pi zitten al deze chips op een board. De Raspberry Pi wordt daarom ook wel een single-board computer genoemd. De Raspberry Pi draait op een besturing systeem dat je op een SD Kaart schrijft. De meest gebruikte is Raspbian, dit besturingssysteem is ontwikkeld door Raspberry Pi zelf en wordt steeds verbeterd. Er zijn echter ook honderden andere besturingsystemen verkrijgbaar voor de Raspberry Pi. Zoals LibreElec kodi om media af te spelen. Of RetroPie om oude video spelletjes te kunnen spelen.

Je kunt de Raspberry Pi boards programmeren in bijvoorbeeld Python of Scratch. Bij Python moet je daadwerkelijk codes schrijven. Bij Scratch programmeer je aan de hand van code blokken. Deze blokken hebben elk een code ingebouwd. Doordat je meerdere blokjes aan elkaar koppelt krijg je een werkende code.

Op onze website leer je programmeren aan de hand van voorbeeld projecten. Hieronder kun je doorklikken naar deze voorbeeld projecten. 

 

De waardering van www.elektronicavoorjou.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 4990 reviews.