Gratis verzending vanaf €74,95 NL (€99,95 BE/DE)

Voor 16:00 besteld = morgen in huis

Express voor 10:30 besteld = vanavond in huis*

14 dagen gratis terugsturen*

Logo Elektronica Voor Jou


Je hebt er hoogst waarschijnlijk wel eens van gehoord of het gespeeld, Minecraft.

Dit razend bekende spel is leuk voor jong en oud. Het is een simpele sandbox waar je bijna alles kan bouwen of maken wat je maar kan bedenken. Al helemaal als je mods gebruikt. Tijdens dit leuke project ga je leren hoe je je eigen Minecraft server maakt met een Raspberry Pi. Zorg er wel voor dat je een Minecraft account hebt. Wat fijn is aan een eigen server hebben is dat je er met andere mensen tegelijk op kan spelen.

Maar nu dat gezegd is veel plezier met het maken van dit project.

  • Niveau – beginner 40% 40%
  • Tijdsduur – 40/60 Min 60% 60%
  • Kosten – €55.29 euro compleet 50% 50%

Stap 1: Benodigheden

Stap 2: Bouwen en Bedraden

Voordat je je server kan maken moet je je Raspberry Pi aan een beeldscherm aansluiten.

We doen dit door de HDMI kabel van de HDMI poort op de Raspberry Pi in die van het beeldscherm te doen. Je toetsenboord en muis via de USB poorten en de voeding via de mirco-USB aansluiting. Als je dit hebt gedaan heb je alles aangesloten. We kunnen nu dus beginnen met het maken van de server.

Stap 3: Spigot downloaden

Om je server te maken moet je eerst spigot downloaden. Dit is het bestand dat we gebruiken om de server in elkaar te zetten, het bevat alle bouwstenen die we ervoor nodig hebben. Volg de stappen die hieronder staan en voer deze in de Terminal uit.

Eerst maken we een map voor het spigot bestand aan en zorgen we ervoor dat we in deze directory zitten.

mkdir /home/pi/spigot

cd /home/pi/spigot

Nu gaan we het spigot bestand downloaden dat doen we met deze code hieronder.

wget https://hub.spigotmc.org/jenkins/job/BuildTools/lastSuccessfulBuild/artifact/target/BuildTools.jarcd /home/pi/spigot

Nu dat je het spigot bestand hebt gedownload moet je nog git en java downloaden. Daarna moet je het git bestand configureren en het buildtools bestand een keer runnen. Het buildtools bestand doet er minimaal 30 minuten over voordat het klaar is, dus geef het tijd.

sudo apt-get install git openjdk-8-jre-headless
git config --global --unset core.autocrlf
java -jar BuildTools.jar

Als het buildtools bestand klaar is moet je alleen nog even kijken welke spigot versie je hebt, ik heb spigot-1.13.2.jar verbruikt. Als je de code hieronder intypt krijg je jouw versie te zien, als deze niet hetzelfde is pas alleen het 1.13.2 gedeelte aan.

ls -latr /home/pi/spigot/*.jar

Stap 4: Je server opstarten

Voordat je jou server voor de eerste keer kan opstarten moet je eerst nog een speciale map maken voor je server. Zodra je deze hebt gemaakt verplaats dan alles wat in de spigot map zit naar deze. De uitleg voor hoe je dit moet doen staat in de code hieronder.

mkdir /home/pi/minecraft
mkdir /home/pi/minecraft/server
cp /home/pi/spigot/spigot-1.13.2.jar /home/pi/minecraft/server

Nu je weet welke spigot versie je hebt en een map voor je server hebt gemaakt kan je beginnen met je server voor de eerste keer op te starten. Hij geeft waarschijnlijk kort nadat je hem het opgestart een error en sluit af. Dat komt omdat je in het eula text bestand de false in true moet veranderen

cd /home/pi/minecraft/server/
java -jar spigot-1.13.2.jar
nano eula.txt
Nadat je het spigot bestand hebt gedownload moet je nog git en java downloaden. Daarna moet je het git bestand configureren en het buildtools bestand een keer runnen. Het buildtools bestand doet er minimaal 30 minuten over voordat het klaar is, dus geef het tijd.

sudo apt-get install git openjdk-8-jre-headless
git config --global --unset core.autocrlf
java -jar BuildTools.jar

Start je server nu nog een keer op hij zal nu niet een error geven en afsluiten maar hij zal nu de map generen. Dit duurt een paar minuten als hij klaar is hiermee stop dan het programma

java -jar spigot-1.13.2.jar
stop

Stap 5: Je server configureren

Nu kan je je server nog configureren naar jouw wensen. Dus bijvoorbeeld de maximale speler hoeveelheid aanpassen en nog veel meer andere dingen. Je kan dit allemaal aanpassen door de onderstaande code in te typen en dan het bestand aan te passen.

nano server.properties

Stap 6: Verbinden met je server

Om op je server te kunnen gaan moet je hem eerst weer aanzetten. Doe dit met de onderstaande code.

java -jar spigot-1.13.2.jar

Nu moet je Minecraft opstarten in dezelfde versie als je spigot dus in mijn geval 1.13.2. Als het is opgestart ga je naar multiplayer. Dan selecteer je add server en typ je het ip adres van je Raspberry Pi in met daar achter de port. De port is standaard 25565 maar dit kan aangepast worden in het properties bestand.

Nu is je Minecraft server klaar veel speel plezier.

Ben je blij met het resultaat?

Heb je dit project naar tevredenheid afgerond en lijkt het je leuk om meer te leren over programmeren?
Wellicht is deze online cursus programmeren wat voor jou!

De waardering van www.elektronicavoorjou.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 1951 reviews.