Gratis verzending vanaf €74,95 NL (€99,95 BE/DE)

Voor 16:00 besteld = morgen in huis

Express voor 13:00 besteld = vanavond in huis*

14 dagen gratis terugsturen*


Land

Een printerserver is een computer met één of meerdere aangekoppelde printers die door middel van een netwerk te bereiken zijn. Veel moderne printers hebben een ingebouwde printerserver. Wanneer jouw printer dit niet heeft, kan je dit oplossen door een Raspberry Pi als printserver te gebruiken. In deze tutorial zal ik de stappen doorlopen voor het instellen van een Raspberry Pi-printserver.

Deze handleiding behandeld: 

  • Niveau – Beginner, Gemiddeld 30% 30%
  • Tijdsduur  15 min 35% 35%
  • Kosten – €70,30 50% 50%

Stap 1: Benodigdheden:

Stap 2: Aansluiten & Opstarten

Je moet eerst je printer met een USB-kabel aansluiten op je Raspberry Pi. Vervolgens zet je je Raspberry Pi en USB-printer aan. Wanneer je je Raspberry Pi hebt opgestart, moet je de terminal openen. In deze terminal kun je de opdrachten invoeren die de Raspberry Pi moet doen. Wat je hierin moet typen, vind je in het volgende hoofdstuk.

Stap 3: Printserver instellen

1. Raspberry Pi updaten

Om te beginnen moeten we de Raspberry Pi eerst updaten. Dit doen we om ervoor te zorgen dat we de nieuwste software gebruiken. We voeren hiervoor de volgende opdrachten in in de terminal:

sudo apt update
sudo apt full-upgrade

2. Raspberry Pi opnieuw opstarten

Als het updaten klaar is, start je de pi opnieuw op met sudo reboot.

sudo reboot

3. Installeer de Common Unix Print System (CUPS) -software

Nadat de Raspberry Pi is bijgewerkt, kunnen we beginnen met het installeren van de printserver-software. In dit geval installeren we CUPS.

Installeer deze software door de volgende opdracht in de terminal te typen:

sudo apt-get install cups

Het  downloaden kan enige tijd duren…

4. Als CUPS klaar is met installeren, zijn er een paar extra dingen die we moeten doen.

Het eerste dat je moet doen, is de pi- gebruiker toevoegen aan de lpadmin- groep. Deze groep zal de pi-gebruiker toegang geven tot de administratieve functies van CUPS zonder de superuser te hoeven gebruiken. hierdoor kunnen we later de printserver beheren.

sudo usermod -a -G lpadmin pi

5. Samba installeren op de Raspberry Pi

Samba zorgt ervoor dat gebruikers van een Windows-systeem toegang krijgen tot gedeelde bestanden en printers van een Unix-systeem en andersom. Dit is dus nodig om je Raspberry Pi als printserver te laten werken. Samba installeer je door de volgende opdracht in te voeren:

sudo apt-get install samba

Wanneer Samba is geïnstalleerd op je Raspberry Pi , moeten we het configuratiebestand openen en verschillende bewerkingen uitvoeren. We kunnen het bestand openen met de volgende opdracht:

sudo nano /etc/samba/smb.conf

Scrol hier naar onderen, en verander hier de volgende gegevens:

guest ok =  no –> yes
read only = yes –> no

Sla vervolgens het bestand op door ctrl + X (Afsluiten) te klikken, en vervolgens op de j (Ja) te drukken.

Nu moeten we Samba opnieuw opstarten. Dit doe je door de volgende regel in de terminal te typen:

sudo systemctl restart smbd

6. Een printer toevoegen aan CUPS

Nu je Samba goed geïnstalleerd hebt, kun je een printer toevoegen aan CUPS. Ga hiervoor naar je webbrowser, waarna je de volgende site opzoekt:

localhost.631

Vervolgens zie je dit scherm. Klik hier op Administration.

Je komt vervolgens bij het volgende scherm. Hier moet je op Add Printer klikken.

Vaak wordt er gevraagd om in te loggen om verder te gaan. Hierbij moet je je gebruikersnaam en wachtwoord invoeren. Als je dit niet veranderd hebt, is je gebruikersnaam ‘pi’, en je wachtwoord ‘raspberry’.

Vervolgens kom je bij dit scherm. Hier kan je je printer selecteren. Je printer die je op je Raspberry Pi met een usb kabel hebt aangesloten, staat bij “Local Printers”. Deze moet je selecteren. Klik hierna op Continue.

Je gaan nu naar het volgende scherm. Hier kan je je printer een naam en een beschrijving geven. Het is handig om de locatie in te stellen als je meerdere printers in huis heeft waarmee je te maken hebt. Ik laat het zo staan zoals het staat. Je moet wel het vinkje aanzetten dat je je printer wilt delen. Vervolgens moet je op Continue klikken.

Klik vervolgens hier ook op Continue.

Nu kom je bij dit scherm. Op dit scherm moet je het model van je printer selecteren. CUPS zal proberen het model automatisch te detecteren en de juiste driver te kiezen. Wanneer je dit gedaan hebt, klik dan op Add Printer.

Het laatste scherm dat je te zien krijgt nadat u uw printer heeft ingesteld, zie je hieronder. In dit scherm kun je enkele van de specifieke instellingen van de printer wijzigen. Zoals het afdrukformaat van de pagina, de afdrukkwaliteit en diverse andere opties. Klik vervolgens Set Default Options.

Nu kom je bij de volgende schermen:

Je ziet dat je je printer gedeeld (shared) hebt.

Nu kun je de Raspberry Pi als printserver gebruiken. Wanneer je naar Printer en scanners instelling op je pc gaat, zie je de Raspberry Pi ertussen staan. Zo kun je een netwerkverbinding starten met een USB printer.

Als je dit project succesvol afgerond hebt, weet je hoe je met je Raspberry Pi een printserver maakt.

De waardering van www.elektronicavoorjou.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 5259 reviews.