Gratis verzending vanaf €74,95 NL (€99,95 BE/DE)

Voor 16:00 besteld = morgen in huis

Express voor 11:30 besteld = vanavond in huis*

14 dagen gratis terugsturen*

Arduino VS Raspberry Pi

Als je wilt gaan starten met elektronica kom je de namen Arduino en Raspberry Pi snel tegen. In dit artikel vertellen we je wat nou eigenlijk de verschillen en overeenkomsten zijn. Ook leggen we uit hoe je het beste kunt kiezen tussen beide platformen.

Arduino VS Raspberry Pi

Arduino en Raspberry Pi worden vaak met elkaar vergeleken. Dit komt voornamelijk doordat je met beide platformen elektronica kan aansturen. Laat het gelijk duidelijk zijn, Arduino & Raspberry Pi zijn twee compleet verschillende platformen. 

Wat is een Arduino?

Arduino gebruik je als je elektronische componenten wilt aansturen en sensoren wilt uitlezen. Je kunt lampjes, motoren, knoppen en nog veel meer componenten verbinden. De Arduino is perfect voor het maken van simpele elektronica projecten en robots. De Arduino werkt dankzij een microcontroller. Een microcontroller is in staat om een programma te onthouden en uit te voeren. Een groot voordeel van microcontrollers is dat ze weinig energie verbruiken. Je kunt de Arduino Uno zelfs aansluiten op een 9V blokbatterij. Arduino komt elk jaar met een aantal nieuwe boards. Deze komen in verschillende soorten en maten. De Arduino Nano boards zijn de kleinste boards die Arduino momenteel produceert. Deze zijn ideaal als je een klein apparaatje wilt maken. Arduino maakt sinds kort ook boards voor de industriële markt. Zoals de Arduino portenta h7.

Het is mogelijk om een Shield te plaatsen op een Arduino. Shields zijn printplaten die je kunt plaatsen op je Arduino om hem te voorzien van extra functionaliteit. Door deze printplaten is het bijvoorbeeld mogelijk de Arduino te verbinden met het internet en posts op social media te plaatsen. 

Je kunt de Arduino boards programmeren in de Arduino programmeertaal, een dialect van C++. Dit doe je door op de computer een programma te schrijven in de IDE of Arduino Create. Vervolgens sluit je jouw Arduino board aan op de computer en upload je de code naar de Arduino. Zodra dit is gelukt en alle componenten goed zijn aangesloten zal de Arduino de code blijven uitvoeren totdat je de stroom eraf haalt.

  Wat is een Raspberry Pi?

  In tegenstelling tot de Arduino gebruikt een Raspberry Pi een microprocessor. Deze processors worden normaal gesproken gebruikt in computers en laptops. De processor moet samenwerken met losse chips zoals RAM, Graphics controller, etc om te kunnen werken. Bij de Raspberry Pi zitten al deze chips op een board. De Raspberry Pi wordt daarom ook wel een single-board computer genoemd. De Raspberry Pi draait op een besturing systeem dat je op een SD Kaart schrijft. De meest gebruikte is Raspbian, dit besturingssysteem is ontwikkeld door Raspberry Pi zelf en wordt steeds verbeterd. Er zijn echter ook honderden andere besturingsystemen verkrijgbaar voor de Raspberry Pi. Zoals LibreElec kodi om media af te spelen. Of RetroPie om oude video spelletjes te kunnen spelen.

  Net als bij een computer kun je een scherm (2 bij de Pi 4), muis & toetsenbord aansluiten. Verder beschikt de Raspberry Pi over meerder USB poorten, één ethernet poort. Ook zit er een ingebouwde Bluetooth en WiFi module in om de Raspberry Pi draadloos te verbinden. Dankzij al deze kenmerken en het verhoogde werkgeheugen in de nieuwere varianten kun je de Raspberry Pi volledig gebruiken als een computer. Dit vergt wel meer stroomgebruik. Waar je de Arduino kunt aansluiten op een batterij moet je Raspberry Pi altijd aansluiten op een stopcontact. De Raspberry Pi is dus een stuk uitgebreider dan Arduino natuurlijk fijn is voor sommige projecten, maar hierdoor is de Raspberry Pi ook weer wat complexer om mee te starten.

  Tot nu toe klinkt de Raspberry Pi dan de Arduino, maar waarom worden deze boards dan toch zo vaak met elkaar vergeleken? Dat komt door de GPIO pinsGPIO staat voor General Purpose Input/Output. Dit houdt in dat de Pin geen specifieke functie heeft. Normaal gesproken hebben Pinnen een specifiek doel zoals het versturen van een signaal of juist het ontvangen van een signaal. Een GPIO Pin is aanpasbaar en kan worden bestuurd door software. De GPIO pins zijn niet hetzelfde als de pins op de Arduino, maar ze kunnen wel gebruikt worden voor het aansturen van verschillende componenten en het uitlezen van sensoren.
  Waar je bij een Arduino een computer nodig hebt om de Arduino te programmeren kun je de Raspberry Pi rechtstreeks programmeren. Dit kan omdat de Raspberry Pi dus zelf al een computer is. De Raspberry Pi wordt meestal geprogrammeerd door middel van Python. Maar voor beginners is het ook mogelijk om andere pakketten zoal Scratch te gebruiken.

  Waar je bij de Arduino gebruik kunt maken van Shields heb je voor de Raspberry Pi HATs (Hardware Attached on Top) Het principe is het zelfde als een Shield. Een HAT is een printplaat die je op de GPIO pins kunt plaatsen voor extra functionaliteiten. 

  Onze ervaring – Welk board raden wij aan?

  Ons team werkt al jaren met zowel Arduino & Raspberry Pi. Beide platformen zijn erg interessant om te gebruiken. Als je actief aan de slag wilt gaan met een elektronica hobby raden we ook altijd aan om beide platformen aan te schaffen je weet dan dat je voor elk project een geschikt platform hebt. Wil je alleen kleine simpele projecten maken of een robot bouwen? Dan is Arduino een zeer geschikte keuze.
  Wil je een computer elementen gebruiken zoals een camera, externe opslag of wil je een webserver maken? Dan is Raspberry Pi een betere keuze.
  Zodra je wat meer gevorderd bent met Arduino & Raspberry Pi kun je deze ook met elkaar laten communiceren. Hierdoor kun je de voordelen van beide platformen combineren.
  Twijfel je nog over welk platform het meest geschikt is voor jou? Neem dan even contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

  Arduino / Raspberry Pi vergelijking

  Arduino Projecten

  Arduino Project: Weer station

   In dit project ga je leren hoe je een weer station opzet met een Arduino. In dit weerstation kun je het lichtniveau, de temperatuur en de luchtvochtigheid zien. Deze handleiding behandelt: Benodigdheden Bedraden De Arduino programmeren Niveau - GemiddeldTijdsduur -...

  Arduino & Raspberry Pi communicatie project

  In dit project ga je leren hoe je communiceert tussen een Arduino en Raspberry Pi. In dit project gaan we er van uit dat je Raspberry Pi OS hebt geïnstalleerd en dat er Node-RED is geïnstalleerd.   Deze handleiding behandelt: Benodigdheden Bedraden De Arduino...

  Arduino IoT Cloud les 4: HC-SR04

  Dit is de vierde les uit de Arduino IoT Cloud handleiding. Heb je de eerste lessen nog niet gevolgd? Bekijk deze HIER. In deze les leer je hoe je in de Arduino IoT de waarde van een HC-SR04 ultrasone afstandssensor uitlezen. Deze waardes slaan we op zodat we deze in...

  Blijf op de hoogte van het laatste Raspberry Pi nieuws!

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief

  Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, nieuwe producten, aanbiedingen en projecten.

  Volg ons

  Voor nieuws, aanbiedingen en instructie filmpjes.

  Wordt nu lid van onze nieuwsbrief!
  AANMELDEN

  Wil je op de hoogte blijven van dit soort projecten?

  Ontvang informatie over:
  • Projecten
  • Nieuwtjes
  • Aanbiedingen
  • Evenementen
  • Nieuwe producten
  close-link
  De waardering van www.elektronicavoorjou.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 790 reviews.