Gratis verzending vanaf €74,95 NL (€99,95 BE/DE)

Voor 16:00 besteld = morgen in huis

Express voor 13:00 besteld = vanavond in huis*

14 dagen gratis terugsturen*


Land

Domotica FAQ

Wat is domotica?

Domotica omschrijft producten die gebruikt worden voor het opzetten van een smart-home. Slimme verlichting of een deurbel die je via een app kunt besturen zijn een paar voorbeelden. Domotica wordt vooral gebruikt voor wat huiselijke automatisering. Ook in de industrie wordt domotica gebruikt voor het onderling communiceren tussen machines.

Waar moet je op letten bij het kopen van domotica?

Als je domotica aan het uitzoeken bent, is het belangrijk om te letten om compatibiliteit. Domotica kan op verschillende manieren, via verschillende protocollen, met elkaar communiceren. Deze protocollen kunnen over het algemeen niet met elkaar samenwerken. Veel domotica producten ondersteunen maar één van deze protocollen. Een paar voorbeelden van protocollen zijn Z-Wave, Bluetooth en Zigbee. Vaak kun je in de productspecificaties de frequentie vinden. Dit staat in Megahertz (MHz) of Gigahertz (GHz) aangegeven. Deze frequenties geven de protocollen aan.

Hoe integreer je domotica in je huis?

Domotica kan op twee manieren opgezet worden. Via een controller, eventueel een router en één of meerdere end-devices. Of met alleen de end-devices. Steeds meer domotica voor in huis zijn direct bestuurbaar via je telefoon of PC. Maar in grotere domotica netwerken is het slim om alles te verbinden met een controller. Eventueel nog met een of meerdere routers ertussen. Het voordeel van een controller is dat je alles met elkaar kan verbinden. Van lampen tot stopcontacten. Hierdoor zijn er minder verstoringen. Ook is er minder signaalvertraging en een betere connectie.

Wat is een domotica protocol?

Een protocol houdt in dit geval in hoe jouw domotica met elkaar communiceert. Er zijn veel protocollen zoals Z-Wave, Zigbee en Thread. Elk protocol heeft zo zijn voor- en nadelen. De meeste protocollen werken via een ‘mesh netwerk’. Een mesh netwerk houdt in dat de domotica met elkaar en via elkaar kan communiceren. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld slimme lampen via andere slimme verlichting met een controller communiceren. Het nadeel is wel dat bij elke extra tussenstap er meer signaalvertraging is. Na zes of zeven tussenstappen zit je al snel op de maximale datasnelheid van een protocol.

Welk protocol is het beste?

Er zijn veel verschillende communicatieprotocollen voor domotica. Elk protocol heeft zo zijn voor- en nadelen. Een paar voorbeelden zijn het Zigbee protocol en het Z-Wave protocol. Zigbee werkt op dezelfde frequentie als WiFi en Bluetooth, 2,4 GHz. Dit kan wat lichte verstoring veroorzaken, maar dit is zo licht dat het bijna niet te merken is. Zigbee heeft wel het voordeel dat er zo’n 60.000+ apparaten gekoppeld kunnen worden. Dit maakt het geschikt voor grote kantoorgebouwen of fabrieken met veel machines. Z-Wave werkt tussen de 800 MHz en 930 MHz. Hierdoor is het geïsoleerd van andere draadloze netwerken zoals: Bluetooth en WiFi. Z-Wave is een protocol waarmee domotica makkelijker te verbinden is. Hierdoor is het erg gebruikersvriendelijk en eenvoudig op te zetten in jouw huishouden. Er zijn nog vele andere protocollen. Maar voor het algemene huishouden maakt het niet uit welk protocol je kiest. Zolang je hetzelfde protocol gebruikt.

Welke protocollen zijn er? En wat zijn de voor- en nadelen per protocol?

We hebben hier een tabel gemaakt met de meest voorkomende protocollen. Hieruit zou je een keuze kunnen maken welk protocol het meest geschikt is voor jou.

Protocol: WiFi Bluetooth Infrarood Zigbee Z-Wave Thread 868 MHz 433 MHz
Frequentie: 2,4 / 5 GHz 2,4 GHz 300 GHz – 430 THz 2,4 GHz 800-930 MHz 2,4 GHz 868 MHz 433 MHz
Komt vaak voor bij: Laptops en apperatuur met internet Speakers Afstandsbedieningen Verlichting Sensoren en actuatoren Draadloze apperatuur op batterijen Budget apparaten Budget apparaten
Datasnelheid: 600 Mbps
1300 Mbps
24 Mbps N.V.T. 250 kbps 100 kbps 250 kbps 40 kbps 20 kbps
Bereik: 10-100M 10M Als er maar direct zicht is tussen zender en ontvanger 10-70M 50M 10-70M 100M 100M
Aantal systemen: Theoretisch oneindig 7 2 tegelijk 60.000+ 200+ 60.000+ 100+ 100+
Mesh toepassing: Ja, met mesh router Nee Nee Ja Ja Ja Nee Nee
Kun je in één omgeving gebruik maken van meerdere protocollen?

Mocht je in een situatie komen waarbij je van meerdere protocollen gebruik maakt, maak je geen zorgen, dit is geen probleem. Er zijn enkele controllers die met meerdere protocollen kunnen verbinden. Met deze controllers kan alsnog alles met elkaar communiceren.

Heb je domotica nodig?

Of je domotica nodig hebt, is afhankelijk van wat je wilt bereiken. Als je alleen de verlichting via je telefoon wilt gebruiken is het het misschien niet waard. Maar als je een slimme deurbel erbij neemt waarschijnlijk wel. Een Google speaker waarmee je je verlichting kan besturen door te praten, of een slimme thermostaat die je onderweg naar huis kan bedienen maakt het al snel interessant. Naar onze mening wordt het dagelijks leven veel gemakkelijker als je alles op afstand kunt bedienen.
Bijvoorbeeld ben je vergeten het licht uit te doen of je wilt dat de koffie klaarstaat als je beneden komt. Dan is domotica perfect.

Is domotica IoT?

Domotica en The Internet of Things (IoT) worden nog wel eens door elkaar gehaald. Ondanks dat het op elkaar lijkt, zit er zeker verschil tussen. De IoT bestaat vooral uit apparaten die toegang nodig hebben tot het internet. Terwijl domotica alleen met elkaar verbonden hoeft te zijn. Natuurlijk kun je via het internet de domotica op afstand benaderen, maar het is niet nodig. De IoT werkt niet zonder internetverbinding. Dus domotica kan volledig onafhankelijk zijn van het internet.

Jouw Domotica vraag niet beantwoord?

Ben je jouw domotica-vraag niet tegengekomen? Maak je geen zorgen. Op onze website staan diverse pagina’s met informatie. Hier wordt dieper in gegaan op bepaalde onderwerpen. Neem een kijkje op deze pagina’s en je krijgt waarschijnlijk alsnog het antwoord op jouw vraag. Kom je er echt niet uit, neem dan gerust contact met ons op. Dan kijken we of we je verder kunnen helpen.

 

 

De waardering van www.elektronicavoorjou.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 4782 reviews.